III. Hetedhét játékfesztivál

Párnacsata

Harmadik alkalommal került megrendezésre – és harmadszor lehettem az esemény házigazdája – a Hetedhét Játékfesztivál, ahol ismét mesebirodalommá változott Fehérvár belvárosa. A vidéki és polgári miliőt idéző játéktéren bábelőadások, koncertek és népi piknik színesíti az ügyességi feladatokat. A hetedhét próbatétel után pedig idén is minden gyermek király lehet. A gyerekek kedvükre választhatnak elmélyülős, alkotós, lazítós, vagy a pörgős, nyüzsgős és zenés-hangos játékok közül.

A Hetedhét Játékfesztivál főbb helyszínei a Hiemer-házban található Hetedhét Játékmúzeum, a Városház tér, a Várfal Park, a próbatétel útja pedig végigvezet a Fő utcán egészen a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületéig, ugyanis minden bátor legényke és leányka, ifjonc és fiatal kisasszony vándorútra kelhet, hogy a városokban, falvakban meg-megállva elérhesse nemes célját, és a Hetedhét Csalafinták Céhének tagja legyen. (a Városháza bejáratától érdemes indulni és az ott található asztalnál kérni a vándorláskönyvet) A faluban kézműves mesterek, kalendáriumfejtő, megtöltendő kofakosár, métázás, kiszámolósdi, csűrdöngölő és egy ördöngös cimbalom várja a gyerekeket.


A városi élet is kalandos: golyózás a grundon, apacukázó, zongora- és táncleckék, újságfejtő, szatócs és iparkodó vezet a polgárházba. A mese élményszerű közvetítését és a feladatok végrehajtatását a Szabad Színház tagjai, valamint diákszínjátszók biztosítják. A próbákat Székesfehérvár történelmi belvárosában különböző helyszíneken lehet teljesíteni, szombaton és vasárnap is 10.00 és 18.00 óra között.

A hétvégi színes kínálatból a család apraja-nagyja megtalálhatja az őt érdeklő programokat Székesfehérvár Belvárosában. Idén pedig a Városház tér mellett az Országzászló tér is mesehelyszínné vált. Az Országzászló téren mindkét napon népi piknik, valamint Csernik Szende és Écsi Gyöngyi mesemondók szórakoztatják a legkisebbeket.
A Hetedhét Játékfesztivált Horváth Flóra Bianka a Munkácsy Mihály Általános Iskola kisdiákja a város polgármesterével, Cser-Palkovics Andrással közösen nyitotta meg a Városház téren, majd közösen átsétáltak a Hétbolha játékcserebere helyszínére, ahol a magukkal hozott egy-egy játékot cserélték be a Hetedhét Játékmúzeum önkénteseinek kézzel készített textiljátékaira.
A hetedhét országra szóló Hetedhét Játékfesztivál megnyitójára rajzfilmslágerekből álló összeállításával invitálta a Belvárosba érkezőket a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar. A Városház téren felállított színpadon dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte gyermeknap alkalmából a fehérvári aprónépet és szüleiket, köszönetet mondott a szervezőknek, hogy a különböző interaktív előadások, a hétpróbák az egész családnak lehetőséget adnak a közös játékra.
A jókedvről a Városház téri színpadon Sarkadi Bence marionettművész, a Katáng zenekar, a Majorka Színház, az Eszter-lánc mesezenekar, Pályi János bábművész, a Rutkai Bori Banda, a Ziránó Bábszínház és a Brass in the Five gondoskodik.
Folytatódik a „Hozd el kedvenc játékodat!” akció, valamint az idei fesztivál újdonsága a „Hétbolha játékcserebere, melynek keretében régi, megunt játékok találnak új gazdára a Városháza kapualjában. Az induló játékkészletet önkéntesek által kézzel készített textil állatkák biztosítják. A játékcserebere a Pátria és a Városháza között várja a gyerekeket.